Политика за колачиња на друштвото за трговија и услуги МТЕЛ ДООЕЛ СКОПЈЕ (https://mtel.mk)

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки што веб страницата која ја посетувате ги поставува на Вашиот компјутер или мобилен уред заради чување на информации за вашата посета. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите истата веб страница. Колачињата се „пасивни“ бидејќи содржат информации кои вашиот пребарувач може да ги поврати, но не содржат програми, вируси или малициозен софтвер. Колачињата обично истекуваат по одреден временски период, кој може да биде во траење од неколку минути до повеќе од една година.

Постојат разни видови колачиња и тие обично се сортираат според времетраењето, доменот на кој припаѓаат и намената (целта):

Колачињата според времетраењето може да се поделат во две категории: „за време на сесијата“ и „трајни (упорни)“.

Колачињата за време на сесијата се привремени и се бришат кога ќе го затворите пребарувачот или по одреден период на неактивност. Трајните колачиња остануваат на Вашиот компјутер до датумот на истекување/времето утврдено од креаторот на колачињата.

Според доменот на кој припаѓаат колачињата се поделени на:

Колачиња кои се поставени од сопственикот на доменот што се посетува, односно Bonatti и колачиња кои се поставени од трети страни, од друг домен освен оној што го посетил корисникот.

Повеќе информации за видот на колачињата што ги поставува Bonatti според намената (целта) може да прочитате во делот „Колачиња што ги поставуваме“.

Што прават колачињата?

Колачињата можат да содржат многу видови информации за вашата посета на одредена веб страница, но најчесто се користат за чување на избраните преференции, како што се јазик, големина на фонт, содржина на кошничката, поставки за приватноста и состојба на најавување. Колачињата не содржат лични или приватни податоци за вас, но можат да соберат информации за вашите навики на пребарување. Во најголем дел, колачињата го подобруваат вашето корисничко искуство со пребарувањето со тоа што спречуваат постојано да ја одбирате истата опција секогаш кога посетувате некоја страница.

Меѓутоа, веб страниците исто така користат колачиња кои служат за рекламирање согласно вашите интереси врз основа на избраните преференции или содржината на страниците што сте ги посетиле. Од овие причини, некои веб корисници ги бришат или одбиваат одредени типови на колачиња, односно колачиња од одредени страници.

Дали можам да ги избришам колачињата?

Да, можете да ги прегледате колачињата зачувани на Вашиот компјутер и да ги избришете некои или сите. Сепак, секој пребарувач има различна постапка за таа цел.

Имајте предвид дека во некои случаи, бришењето на колачиња ќе влијае на Вашето корисничко искуство при повторна посета на некоја страница. На пример, можеби ќе бидете принудени повторно да се најавите, или предметите додадени во вашата кошничка ќе исчезнат.

Може ли да го поставам пребарувачот да ги блокира колачињата?

Да, повеќето пребарувачи Ви дозволуваат да наведете кои видови колачиња ги прифаќате или ќе ги одбиете сите колачиња. Бидејќи секој пребарувач е различен, еве неколку од најчестите:

Да го оневозможите следењето од Google Analytics на сите веб страници, посетете ја овде.

При посета на некои страници може да видите порака за предупредување која Ви препорачува да ги прифатите колачињата заради оптимално искуство со пребарувањето.

Како ги користиме колачињата?

Ние ги користиме колачињата на различни начини со цел да го подобриме Вашето корисничко искуство на нашата страница, деталите се наведени подолу.

Колачиња што ги поставуваме

Неопходни Неопходните колачиња овозможуваат веб страницата да биде употреблива, односно ги овозможуваат основните функции, како што се навигација на страницата и пристап до заштитените подрачја. Без овие колачиња веб страницата не може да функционира правилно.
Преференцијални Преференцијални колачиња овозможуваат веб страница да запомни информации што го менуваат начинот на однесување или изгледот на веб страницата, како на пример префериран јазик или регионот во кој се наоѓате.
Статистички Статистичките колачиња им помагаат на сопствениците на веб страниците да разберат како посетителите комуницираат со веб страницата со собирање и анонимно пријавување на податоците.
Маркетинг Маркетинг колачињата се користат за следење на посетителите преку веб страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и го интересираат корисникот, а што е воедно важно за огласувачите како трети страни.

 

  • Kолачиња што ќе ги сретнете при пребарување на веб страницата на МТЕЛ се сметаат за колачиња на „трети страни“. Ова значи дека веб страницата МТЕЛ користи функции обезбедени од надворешни провајдери, како што се Facebook, Google, Youtube кои ги поставуваат колачињата. Колачињата од трети страни сами по себе не се поразлични од колачињата поставени од МТЕЛ. Единственото нешто што треба да се има предвид е дека надворешниот провајдер, а не МТЕЛ, одредува кој тип на податоци се зачувуваат и како се користат.
  • Најчестиот вид колачиња што се користи на веб страницата на МТЕЛ се поставени од Google Analytics, кои ни обезбедуваат статистички податоци за трендовите на користење и ни помагаат во донесувањето на одлуки за тоа кои видови на содржини се најпопуларни.

Колачиња кои се користат од страна на МТЕЛ

Неопходни колачиња поставени од трети страни

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
CONSENT youtube.com Се користи за откривање дали посетителот ја прифатил категоријата за маркетинг во банерот за колачиња. Ова колаче е неопходно за усогласеност со GDPR на веб страницата. 2 години

 

Статистички колачиња поставени од трети страни

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
_ga mtel.mk Регистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата. 2 години
_ga_# mtel.mk Го користи Google Analytics за собирање податоци за тоа колку пати корисникот ја посетил веб страницата, како и датумите за првата и последната посета. 2 години

 

Маркетинг колачиња поставени од трети страни

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
_fbp mtel.mk Facebook го користи за испорака на серија рекламни производи, како што е лицитирање на дигитални огласи во стварно време од трети огласувачи. 3 месеци
fr facebook.com Facebook го користи за испорака на серија рекламни производи, како што е лицитирање на дигитални огласи во стварно време од трети огласувачи. 3 месеци
VISITOR_
INFO1_LIVE
youtube.com Се обидува да го процени протокот на корисниците (податочен пренос и потребни ресурси) на веб страницата на која се интегрирани видеа од YouTube. 179 дена
YSC youtube.com Регистрира единствен ИД за водење на статистика за видеата од YouTube прегледани од корисникот За време на сесијата
yt.innertube
::nextId
youtube.com Регистрира единствен ИД за водење на статистика за видеата од YouTube прегледани од корисникот Трајно
yt.innertube
::requests
youtube.com Регистрира единствен ИД за водење на статистика за видеата од YouTube прегледани од корисникот Трајно
yt-remote-cast-available youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-cast-installed youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-
connected
-devices
youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-
device-id
youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-
fast-check
-period
youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-
session-app
youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-
session-name
youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно

 

Ако имате какви било прашања или проблеми, ве молиме контактирајте не на ozlp@mtel.mk.

Mесто за вашите прашања

E-адреса

Испрати ни е-пошта на info@mtel.mk

Повик

Повикај 15010 и заштеди време

Социјални мрежи

Следи нè на Facebook, Youtube, LinkedIn и Instagram

Филијала

Посети ја нашата експозитура и дознај сè што те интересира