TВ серија – Име на народот

24.02.2022.
TВ серија - Име на народот

Ексклузивно на mSAT TV
Жанр: биографски, историски

Серијата го следи животот и работата на угледниот адвокат Светозар Милетиќ, пратеник во унгарскиот парламент и доживотен борец за правата и независноста на Србите во австроунгарска Војводина.

Откако веќе неколку пати е политички осудуван, неговата борба ја продолжуваат неговата ќерка и првата сопруга – новинар во Србија, Милица Милетиќ и Јаша Томиќ, наследникот на Милетиќ во Српската слободоумна партија, кој во 1918 година ќе прогласи припојување на Војводина кон Кралството Србија.

Ова е испреплетена приказна за нив и нивната борба, власта во Србија и проблемите со коишто општеството се соочува и ден денес.

Приказната е раскажана од гледна точка на ќерката на Светозар, Милица Милетиќ – Томиќ.

Сценарио: Милован Витезовиќ, Koста Пешевски, Дарко Бајиќ

Режија: Дарко Бајиќ

Улоги: Љубомир Бандовиќ, Катарина Жутиќ, Никола Ристановски, Ања Павиќевиќ, Андрија Кузмановиќ, Жарко Лаушевиќ, Милутин Караџиќ, Радован Вујовиќ, Игор Бенчина